Zajednice

Obiteljska zajednica

Značajna i važna zajednica župe Svete Obitelji je Obiteljska zajednica koja je svoje djelovanje započela je 7.11.2010. inicijativom  tadašnjeg župnika vlč. Ivice Zlodija.

Obiteljska zajednica župe Svete Obitelji svoj prvi radni susret imala  je 7.11.2010. na koji se odazvao veliki broj bračnih parova različite dobi, a na susretu predavanje je održao o. Jure Bosančić, DI dugogodišnji stručnjak iz obiteljskog pastorala i bračni i par Gregov, na temu „Odgoj djece u suvremenom svijetu – stanje i perspektiva“.

U periodu kroz korizmu, u župnoj crkvi, Obiteljska zajednica svakog petka osmišljava i vodi pobožnost križnog puta.

Obiteljska zajednica intenzivno nastavilja svoj rad i djelovanje, ostvaraujući svoje ciljeve kroz: povezivanje obitelji unutar župe kroz međusobno upoznavanje i druženje, međusobno pomaganje vlastitim životnim i vjerskim iskustvom u izgrađivanju kvalitetnijeg obiteljskog života svih članova zajednice, zajedničke projekte, molitvu, pomaganje u zajednici onima koji su u potrebi, promicanje kršćanskih vrednota u braku i obitelji, pomaganje u slobodno vrijeme, hodočašća…

Produbljuje i jača svoje djelovanje na tri područja: bračna komunikacija, odgoj djece i mladih i obiteljska duhovnost. Sastaje se jednom mjesečno, obično prvog  petak u mjesecu. Članovi zajednice postaju poticaj za analitički pristup široj obiteljskoj problematici, međusobno jedni drugima postaju potpora, a svi zajedno suradnici župnika u življenju i promicanju obiteljskih vrijednosti. Tim ishodima prethodi duhovna izgradnja članova zajednice, njihovo zalaganje u pripremanju i slavlja liturgije za obitelj, slavlja sakramenata, organiziranje dobrotvornih akcija u korist siromašnih obitelji i poduzimanje raznih građanskih inicijativa, čija je svrha obrana obitelji i brojni drugi poduhvati.

Obitelj je prvotna društvena stanica, a danas često ne izgleda više kao tih, miran i topao kutić, oaza mira i blaženstva, gdje bi čovjek nalazio sebe, svoju osobu, svoju istinsku sreću. No, obiteljska zajednica, vjeruje da obitelj jest najuzvišenija institucija ljudskog društva koja ima temelj u Božjem naumu i u samom odsjaju Božjeg života i ljubavi. Da bi se razumjela Božja vizija obitelji i čovjeka, treba imati vjeru po kojoj otkrivamo drukčiju sliku nego što je mentalitet suvremenog čovjeka. Na nama je i da obitelji vratimo barem dio njezinih temeljnih funkcija, koje joj po naravi stvari pripadaju. Poznato nam je, da danas obitelj olako prepušta drugima svoju nezamjenjivu ulogu. Na žalost, nerijetko se događa da su škola, ulica i mediji postali veći i važniji odgojitelji od roditelja. Na nama je, na Crkvi i vjernicima u njoj, da postignemo to da se obitelj danas cijeni, da obitelj predstavimo u svjetlu da djeca i mladi zavole obitelj kao zajednicu ljubavi, razumijevanja i praštanja, a na roditeljima je da odgajaju djecu i mlade za obitelj.

Obiteljska zajednica je mjesto gdje se zajedno uči. Zato je neophodan sakramentalni život u obitelji i trenutci sabranosti i molitve.

Obiteljska zajednica župe djelujući, daje svoj dragocjen i neprocjenjiv doprinos nove  evangelizacije u Crkvi.