Zajednice

Ministranti

Želiš postati ministrant? Dođi, razgovaraj sa župnikom, svakim danom poslije večernje svete Mise i postani ministrant – službenik oltara.

Naziv ministrant dolazi od latinske riječi MINISTRARE koja znači služiti. Ministranti, dakle svojim služenjem pomažu da zajednička molitvena slavlja (liturgija) župne zajednice budu ljepša. Zato se ministrante još naziva i službenicima oltara, jer su najbliži oltaru i svećeniku, te aktivno brinu oko pripremanja liturgijskog slavlja.
Budući da je služba Božja posebno slavlje, razumljivo je da ministranti u njemu sudjeluju obučeni u ministrantsku odjeću. Ako ministranti ozbiljno pristupaju svojoj službi te sa svom unutarnjom pribranošću sudjeluju u liturgiji, onda oni i zajednici vjernika omogućuju da se lakše uključi u liturgijsko slavlje.

U svemu je najvažnije zapamtiti da pravi ministrant nije onaj koji je samo naučio ministrirati bez greške, koji poznaje misno ruho, liturgijske knjige i predmete, nego da je pravi ministrant onaj koji s ljubavlju pristupa ministriranju!