U subotu 21. listopada 2023. pedesetak župljana predvođeni župnikom vlč. Danijelom Dukićem i don Ivanom Marčićem hodočastilo je u Padovu.

Krenuli smo ranom zorom u 4.00 sati. Po dolasku u Padovu prvo smo posjetili svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića gdje smo slavili sv. misu. Imali smo dovoljno vremena polako i u sabranosti obići svaki kutak, obići grob, vidjeti relikviju njegove desne ruke koja je vječni spomen na brojne blagoslove i odrješenja koja je tom rukom učinio.

Posebno draga bila je njegova mala skromna sobica ispovjedaonica. U toj je sobici ispovijedao 33 godine i u njoj zaslužio nebo. Prije smrti svetac je prorekao da će kapucinski samostan biti razrušen od bombi, što se i dogodilo, iako je ta njegova ispovjedaonica ostala pošteđena. Papa Ivan Pavao II. za posjeta Padovi 12. rujna 1982. godine nazvao je ovo mjesto  “Salončićem ljubaznosti”. U ostalim prostorijama svetišta smješteni su brojni zavjetni darovi i zahvale vjernika, svečeve slike, skulpture i osobni predmeti. Prepuni dojmova i primljenih milosti napustili smo svetište i krenuli prema bazilici sv. Antuna Padovanskog.

Posjet bazilici započeli smo obilaskom groba sv. Antuna. Zaustavili smo se u kapelici relikvija jer su u njoj pohranjene mnogobrojne moći i neke druge dragocjenosti. Ovdje se čuvaju neraspadnuti svečev jezik, čeljust, jezična kost, habit te sanduk u kojem je počivalo njegovo tijelo.

Prije nego smo krenuli dalje, imali smo vremena prošetati, uživati i diviti se ovom prekrasnom gradu koji ima nekoliko lijepih trgova. Jedan od njih je Pratto della Valle koji postoji još od rimskih vremena. Ujedno je i najveći trg u Italiji i jedan od većih u Europi. Trgom dominira vodeni krug potoka Bacchiglione, a iznad njega je podignuto 78 kipova znamenitih padovanskih uglednika. A kako je bio sajmeni dan na trgu su se mogle nabaviti razne stvari.

Sljedeće odredište bila je bazilika sv. Justine, golema crkva posvećena šesnaestogodišnjoj djevojci – mučenici Justini koju je car Maksimilijan, suvladar Dioklecijanov, osudio na smrt samo zato što je kršćanka. Po svojoj veličini ova crkva je deveta na svijetu. U njenom obilasku prošli smo Bunar mučenika, mjesto gdje se nalaze posmrtni ostatci mnogih mučenika iz prvih stoljeća Crkve, zatim smo nastavili do sarkofaga s relikvijama sv. Justine i sv. Luke evanđeliste. Sv. Luka Evanđelist bio je vjerni suradnik sv. Pavla i njegov suputnik na misijskim putovanjima te je upravo on napisao ”Lukino” evanđelje i Djela apostolska.

Vrijeme nam je brzo odmicalo. Posjetili smo mjesta kojima su koračali naši sveci i svetice, osjetili djelić njihovog doba, doživjeli puno lijepih emocija. U Zagreb smo se vratili u večernjim satima.

Molitva da se isprose milosti po zagovoru sv. Leopolda

Sveti Leopolde Bogdane, Bog te je obdario velikim milostima da uzmogneš pomagati onima koji se tebi utječu. Evo se i ja utičem tebi i ponizno ti se molim: isprosi mi živu vjeru i žarku ljubav da se predam u ruke Božje i da iz ti Božjih ruku primim pomoć u ovoj svojoj nevolji… (navesti nakane). Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Podijeli s drugima!