Sestra Kata Karadža primila misijski križ

Na blagdan Obraćenja sv. Pavla 25. siječnja 2022. u crkvi Svete Obitelji u Zagrebu s. Kata Karadža primila je misionarski križ, a 2. veljače, na blagdan Svijećnice  s. Kata će putovati u Ugandu mjesto Rwentobo, u zajednicu gdje sestre djeluju od 2018. godine. Svečano euharistijsko slavlje te obred blagoslova misionarke i križa predvodio je fra Filip Karadža, brat s. Kate, u koncelebraciji sa  župnikom vlč. Danijelom Dukićem i vlč. Jerkom Valkovićem, pročelnikom Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta u Zagrebu. Uz provincijsku predstojnicu s. Željku Dramac i članice Provincijskog vijeća, slavlju su nazočili članovi obitelji s. Kate, njezina majka, brat sa svojom obitelji i druga rodbina, zatim sestre zajednica iz Zagreba te vjernici ove župe.

Sestra Željka Dramac, provincijska predstojnica nazočnim vjernicima je predstavila s. Katu i misiju u koju odlazi, te pročitala poruku s. Klare Šimunović, vrhovne predstojnice koju je ovom prigodom uputila s. Kati i sestrama franjevkama Bosansko-hrvatske provincije.

”Odlazak s. Kate u misije ostvarenje je njezinog osobnog misijskog poziva i osnaživanje mlade zajednice u Africi, no to je prije svega doprinos misijskom poslanju koje ostvarujete kao Provincija. Jer svjedočenje kršćana za Krista po svom je značaju zajedničko, stoga iznimnu važnost ima prisutnost zajednice, ma koliko mala bila, u ispunjavanju poslanja, kako ističe papa Franjo u ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan misija. Dok  s. Kati upućujemo iskrene čestitke i sestrinski je podržavamo da ustrajno i vjerno slijedi svoj misijski poziv, istodobno molimo za zajednicu u Rwentobu da bude otvorena djelovanju Duha Svetoga te neprestano od njega prima snagu i nadahnuće za istinsko svjedočanstvo za Krista Gospodina.” – kazala je između ostaloga s. Klara.

U svjetlu današnjeg blagdana Obraćenja sv. Pavla fra Filip je u svojoj homiliji kazao: ”Jedna od najljepših i najvažnijih zadaća i potreba Crkve jest misijsko poslanje koje je u biti i glavna odlika Crkve. Crkva ako nije misijska, onda nije Crkva. Potreba misijskoga djelovanja i naviještanja evanđelja potrebnije je danas nego li ikada… I sestra Kata je poput sv. Pavla čula riječi ‘Jao meni ako ne budem naviještala evanđelje Kristovo’. Svako evanđelje i svaki život treba završiti u zahvali, u euharistomenu, grčkoj riječi koja označava zahvalu za sva dobra. A i mi danas zahvaljujemo Bogu za sve ono što nam je dao, zahvaljujemo za našu zajednicu sestara, za našu sestru Katu, za njezino misijsko poslanje… ”

Nakon izrečene homilije uslijedio je blagoslov misionarke i misijskog križa. Bio je to dirljiv trenutak u kojem je prizor s. Kate koja kleči okružena nećacima mnogima u crkvi izmamio suze.

Na koncu euharistijskog slavlja s. Kati i svima prisutnima se obratila s. Ivana Margarin, Nacionalna ravnateljica PMD u Republici Hrvatskoj. ”Rastanak nikada nije lagan i u nama neminovno budi osjećaj tuge, ali danas je puno jači osjećaj radosti i zahvalnosti za još jedan Božji zahvat u životu s. Kate. Krštenjem, a potom redovničkim zavjetovanjem s. Kata suobličila se Isusu Kristu, a prema primjeru sv. Franje nadahnjujući se na njegovoj duhovnosti rasla je u ljubavi prema najjednostavnijima i  najsiromašnijima. Osluškujući Božja nadahnuća u svome životu poput sv. Franje shvatila je da ju Gospodin zove da gradi njegovu Crkvu tamo gdje ona ima slabe ili nikakve temelje, da prepozna njegovo lice među narodom Ugande” – kazala je s. Ivana. Također je pročitala i čestitku mons. Luke Tunjića, Nacionalnog ravnatelja PMD u BiH, koji zbog situacije oko pandemije koronavirusa nije mogao doći. U svojoj poruci mons. Tunjić je kazao: ”Vi ste najzaslužnija osoba što se i Vaša redovnička zajednica uključila u izravnu evangelizaciju. Molit ćemo da po Vašem misijskom djelovanju Gospodin potakne mnoga srca na obraćenje. Neka Vaše osobno vjerničko svjedočenje i Vaše redovničke zajednice bude plodonosno i Bogu na slavu. Neka se plodovi vašeg zajedničkog djelovanja mjere milošću  Božjom koja će biti razlivena  u srca svih s kojima se budete susretali i s kojima budete radili. Svima bi nam samo nebo trebalo biti granica, a spas duša najuzvišenije poslanje i jedini cilj.”

Po završetku euharistijskog slavlja uslijedilo je zajedničko druženje i prigodni domjenak u prostorijama samostana sestara franjevki u Držićevoj (Zagreb).

Tekst i slike preuzeti sa: https://ssf.hr/

Podijeli s drugima!