Poruka župnika Danijela za došašće 2021.

Drage župljanke i župljani!

Drago mi je da vam se kao novi župnik naše župe Svete Obitelji mogu obratiti ovim putem s nekoliko riječi! Ulazimo u došašće, vrijeme iščekivanja Božića, ali i drugog Isusovog dolaska na svijet na kraju vremena. Svi osjećamo kako je zbog neizvjesnosti vremena u kojem živimo  ovo došašće drugačije od onih na koje smo navikli tijekom života. Iako svi trpimo u okolnostima pandemije, kao vjernici imamo priliku nanovo pogledati na što nas Gospodin poziva u došašću koje je ovaj put pred nama.

Svjesni smo da u našoj stvarnosti izgleda kao da postoje dva paralelna došašća. Jedno je svjetovno došašće ili advent, a drugo je liturgijsko došašće, događaj vjere. Svjetovno došašće zamijenilo je Božjeg Sina djedicom koji donosi darove, iščekivanje Božića se preskače i forsira se slušanje Božićnih pjesama prerano, kupovanje i potrošnja itd. Vjernici pristupaju došašću drugačije. Došašće nas potiče da sa Svetom Obitelji proživimo posljednjih mjesec dana Marijine trudnoće. Iščekivanje je nešto što ne smijemo preskočiti. Ono nas potiče na duhovni rast. Dok osjećamo neizvjesnost imamo priliku sjetiti se da je upravo to bilo ozračje u kojem su živjeli Sveti Josip i trudna Blažena Djevica Marija. Oni su trpjeli nerazumijevanje stanovnika Nazareta oko Marijine trudnoće. Trpjeli su neimaštinu i neizvjesnost oko smještaja potrebnog za rađanje. Ipak, u tim okolnostima nosili su radost jer su znali veličinu i značaj Djeteta koje se ima roditi. Neka to bude i svima nama poziv da u duhu vjere prođemo kroz došašće do Božića. Neka duhovne vrijednosti budu važnije od materijalnih!

Živimo budnost vjere kroz molitvu, sudjelovanjem na misi, očistimo dušu u ispovijedi, ali činimo i djela pomaganja bližnjima! Neka nam svima Gospodin prosvijetli pamet i srce kako bi naša vjera bila budna!

Danijel Dukić, župnik

Podijeli s drugima!