Naslovnica
Peti korizmeni petak 2018.

I ovoga korizmenog petka u našoj je župi svetu misu predslavio pater Stjepan Fridl.  Svetoj misi nazočio je veliki broj vjernika naše župe. Nakon pobožnosti križnoga puta, započelo je euharistijsko slavlje. Pročitana su čitanja: Prvo čitanje,  Mudr 2, 1a.12-22; Otpjevni psalam, Ps 34, 17-21.23;  i Evanđelje, Iv 7, 1-2.10.25-30.

Pater Fridl nam se na početku propovijedi obratio riječima: "Drage sestre i braćo, naš hod prema kalvariji, pa onda i prema Uskrsu, polako se približava kraju. No još uvijek imamo vremena da se zaustavimo nad vlastitom sudbinom, nad vlastitim životom. Da vidimo tko smo i što smo, da vidimo kakvi smo, treba li što mijenjati. Ako tako razmišljamo, onda je još uvijek vrijeme da druge pustimo malo na miru. Da ne ispitujemo tuđu savjest, nego se zaustavimo nad sobom i nad našom osobnom poviješću."

Nalazimo se pred blagdanom svetoga Josipa, koji je čuvar i predvoditelj divne nazaretske obitelji. I naša crkva posvećena je Svetoj Obitelji. Postavimo si pitanje, je li ta Obitelj, ponajprije Josip i Marija, proživljavala korizmu i prije same korizme? Kada razmišljamo o Mariji, nemojmo misliti da nije imala nikakvih poteškoća, da je ona znala sve. Ne, ona je rasla u vjeri, zajedno s Josipom.

Njihov je život bio satkan od križeva i ljudske zlobe. Često nisu razumjeli što se od njih traži, ali su vjerovali  Bogu i tako prihvaćali poruke koje su  dobivali preko anđela. Josip je zajedno s Marijom slušao Boga i bio poslušan. Bio je podrška Mariji i Isusu cijeloga života. Josipova nazočnost u toj Obitelji bila je iznimno važna i potrebna.

Križ može biti patnja u duhovnom i tjelesnom vidu. Križ je prihvaćanje sebe i drugih kad nam nisu simpatični, kad su teški ili dosadni. Križ je kada nas optužuju, a mi smo nevini i nemoćni da se obranimo. Teško je živjeti u takvoj sjeni i tapkati u takvoj noći. Svi smo mi iskusili na svoj način takve i slične situacije, zato su nam Josip i Marija putokaz i uzor.

Noć je i prostor šutnje, u njoj lako čujemo sve šumove. O Josipu nemamo zapisanu ni jednu njegovu riječ. Sav njegov govor bila je ta ista šutnja, jer šutnja ponekad govori više od bilo koje riječi. Bez riječi je poslušao Božju riječ. Živio je od nje i za nju. Josip se čitavo vrijeme klanjao toj Božjoj  tajni i osluškivao što Bog od njega traži. Božju tajnu može razumjeti samo čisto srce.

Na kraju pater Fridl iz prethodno izrečenoga donosi pouku za svakoga od nas. Razborit čovjek zna kad će govoriti a kada šutjeti. Previše govorimo, često odgovaramo na pitanja koja nam nisu ni postavljena. Ljudska riječ znade nanijeti bol drugima, riječ može biti uvredljiva … Uvrijediti je isto što i raniti. Vrijeđanjem stavljamo drugoga na stup srama. Uvreda riječima je uvijek ubojita, bol zadobivena uvredom je tako snažna da je često godinama, pa i cijeli život nosimo. Uvreda je samoga Boga stavila i prikovala na križ. Jedna plemenita riječ uzdiže, stvara prijateljstvo, razgoni mrak i tamu, spaja srca.

Sveti Josip nas je naučio da je uz molitvu, potrebno bdjeti nad svojim mislima i osjećajima. Ne dopustiti da osjećaji vladaju i diktiraju našim životom. U osvit blagdana velikog sveca, čuvara Isusova i Marijina, velikog i šutljivog čuvara naše sive svakidašnjice, dopustimo da poruka njegovog života unese svjetlost i Božju radost u naš  život. Iskoristimo još ovih nekoliko dana korizme, preporučimo se Mariji našoj nebeskoj Majci i Josipu da nas pouči hrabro i stameno hodočastiti i imati povjerenja u Onoga prema kome idemo. Naš život ne završava kalvarijom, nego svjetlom i pobjedom života nad smrću.

Vesna Božan

 
Baner

Božja riječ

29. NEDJELJA KROZ GODINU

Lk 18, 1-8

U ono vrijeme: Kaza Isus svojim učenicima prispodobu kako valja svagda moliti i nikada ne sustati: »U nekom gradu bio sudac. Boga se nije bojao, za ljude nije mario. U tom gradu bijaše i neka udovica. Dolazila k njemu i molila: ’Obrani me od mog tužitelja!’ No on ne htjede zadugo. Napokon reče u sebi: ’Iako se Boga ne bojim nit za ljude marim, ipak, jer mi udovica ova dodijava, obranit ću je da vječno ne dolazi mučiti me.’« Nato reče Gospodin: »Čujte što govori nepravedni sudac! Neće li onda Bog obraniti svoje izabrane koji dan i noć vape k njemu sve ako i odgađa stvar njihovu? Kažem vam, ustat će žurno na njihovu obranu. Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?«

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati