Pretilost – problem budućnosti

Gledajući filmove o SAD-u, često komentiramo kako to postaje debela nacija s velikim brojem pretile djece koja se u filmovima, serijama i dokumentarcima prejedaju i uživaju u tome. Govorili smo: “To je nezdrava američka hrana, GMO hrana, velike porcije u restoranima, reklame i slično, ali nismo ni pomislili da se isti problem sve više javlja i u našoj lijepoj i zdravoj Hrvatskoj. Prekomjerna težina sve je veći problem u Hrvata, posebice kod djece, školaraca i mladih.

 

 

Pretila djeca, uz zdravstvene probleme, imaju niz emocionalnih i socijalnih problema. Često su izložena vršnjačkom nasilju u školama, druga djeca ih ismijavaju i nisu omiljeni u grupi. Ubrzo se razvijaju negativne emocije koje oni kompenziraju još većom konzumacijom hrane i tako upadaju u začaran krug.

Nedavno je održan simpozij na Braču o pretilosti djece i porazni su rezultati istraživanja za našu djecu. Jedna trećina djevojčica i gotovo polovina dječaka je pretilo u našim školama i vrtićima.

Što je tome uzrok? Što djeca  jedu? Koliko često ručate zajedno kod kuće? Krećete li se dovoljno s djecom?

Svima je jako slatko kada su malena djeca debeljuškasta i vole jesti. Obitelji i roditeljima je najvažnije koliko kila ima dijete i jede li sve što mu nude, ali poznato je da debela djeca su najčešće i debeli ljudi opterećeni nizom zdravstvenih problema koja idu uz pretilost.

Debljina i pretilost djece nije problem koji će se magično riješiti sam od sebe i na vama je da promijenite svoj odnos prema djeci i hrani, što će koristiti cijeloj obitelji.

Dvije trećine Hrvata rijetko ili nikad ne vježba, a negativne brojke koje svjedoče o pretilosti djece školske dobi i dalje rastu. Alarmantnim brojkama je moguće stati na kraj samo uz promjenu životnih navika.

Statistike su pokazale da se posljednjih 30 godina pretilost djece udvostručila što je podatak koji se nikako ne smije zanemariti, a glavni problem leži u lošim navikama za koji su odgovorni nemarni roditelji i moderan način života.

Čašćenje djece Happy Meal obrocima sigurno je primamljiv način za dobivanje djetetove pažnje i odličan način za izbjegavanje roditeljskih obaveza koje uključuju i to da ste djetetu dužni priuštiti najzdraviji moguć obrok sa svim nutrijentima potrebnim za njegov rast i razvoj, ali ako vam je zaista stalo do budućnosti vašeg djeteta, prihvatit ćete ovih osam savjeta i istih se pridržavati.

Ako je vaše dijete sklono pretilosti, hitno krenite u promjene i:

1/ Izbacite gazirane sokove i zašećerene žitarice.

Dijete ne smije  konzumirati  zašećerene žitarice, a žeđ gasiti gaziranim sokovima. Neka za doručak umjesto kupovnih, šećerom prekrcanih žitarica pojede jogurt sa zobenim pahuljicama i svježim voćem, a gazirane sokove zamijenite svježe cijeđenim sokom od, primjerice, naranče.

2/ Dajte im pet obroka  na dan.

Na ovaj način znatno se smanjuje rizik od mnogih kroničnih bolesti i drugih opasnosti koji utječu na zdravlje tijela.

3/ Izbacite nezdrave  grickalice.

Jedan od glavnih uzroka pretilosti kod djece su nezdrave grickalice kojima se “trpaju” u svakoj prilici. Izbacite takve stvari iz vaše kuhinje, a nezdrave grickalice zamijenite zdravima u obliku badema, oraha, pločica od cjelovitih žitarica bez dodanih šećera ili svježeg voća.

4/ Spakirajte užinu.

Nemojte dopustiti da si dijete samo kupuje užine, vi mu spakirajte zdravu užinu.

5/ Ograničite vrijeme provedeno pred televizijom i računalom.

Ovo će sigurno naići na otpor i negodovanje, ali istraživanja su pokazala da postoji direktna veza između broja sati provedenih pred televizijom i rizika od pretilosti. Videoigrice i računalo doprinose ovom problemu. Ograničite vrijeme koje vaše dijete provodi zureći u monitor na najviše jedan sat dnevno!

6/ Uključite dijete u sportske aktivnosti.

Upišite dijete na neki sport. Ne samo da će na ovaj način biti aktivan, već će razvijati socijalnu bliskost s djecom istih ili sličnih interesa.

7/  Sami budite primjer svojoj djeci.

Svom djetetu budite živi primjer načina na koji se treba brinuti o svom zdravlju i prehrani.

8/ Poučite ga o zdravom životu i brizi za zdravlje

Najbolje što možete učiniti jest educirati vaše dijete o posljedicama koje će njegove pogrešne odluke ostaviti na njegovo zdravlje i tijelo te beneficijama u kojima može uživati ako bude donosio zdrave odluke.

Studije su pokazale da učenje  o zdravoj prehrani smanjuje pojavu poremećaja prehrane.

Postoje preporuke kako preventivno spriječiti pretilost

Nedostatak sna

Kada mala djeca i predškolarci imaju manje od 10 sati sna, znatno im se povećava rizik od pretilosti u budućnosti, tvrdi se u izvještaju Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine. Nedovoljno sna može utjecati na center za regulaciju metabolizma, a tu niti popodnevno spavanje ne može pomoći.

Natakanje sokovima

Sokovi su puni kalorija i šećera sigurno nisu zdravi poput voća. Osim toga, svakodnevno konzumiranje potiče sve veću želju za slatkim pićima. Držite se preporuke Američke pedijatrijske akademije - manje od 2 dl soka dnevno za djecu ispod 6 godina.

Prevelike porcije

Mnogo roditelja ne shvaća kako bi porcija trebala izgledati i inzistiraju da djeca pojedu prevelike obroke. Idealan obrok trebao bi se sastojati od polovice povrća, četvrtine ugljikohidrata i četvrtine mesa.

Ne pazite na vlastitu debljinu

‘U trudnoći je teško paziti na debljanje, ali je važno za zdravlje bebe. Pretile žene mogu programirati pretilost kod beba’, kaže dr. Brown. Studija je pokazala da je veća težina u trudnoći povezana s težom djecom u dobi od tri godine. Trudnice koje dobiju preko 16 kilograma u trudnoći imaju četiri puta veće šanse da će im djeca biti deblja u dobi između dvije i tri godine.

Naručivanje dječjih menija

Prije pedeset godina, djeca su jela isto što i roditelji. Nisu imali odvojenih jela ili porcija. Dječji meniji trebali bi samo biti manje porcije istog jela. No, s vremenom se razvija ideja posebne kuhinje za djecu, a mi smo popustili da se na dječjem jelovniku prečesto nađu hamburgeri, sir, pizza, pileći medaljoni i naravno pomfrit. Nezdravo – i deblja.

Adaptirano mlijeko

‘Izgledi da će biti prekomjerne težine manji su 20 do 30 puta kod dojene djece’, kaže dr. Dolgoff. Iako nije utvrđeno zašto su dojene bebe mršavije, jedan od mogućih razloga je zato što su sklonije stati u trenutku kada su site. Djeca hranjena adaptiranim mlijekom često dobiju i nekoliko dodatnih gutljaja na koje ih se prisiljava na kraju hranjenja.

Sjedenje za kaučom

Roditelji i djeca ne trče uokolo zajedno kao nekada i tako doprinose dječjoj pretilosti. Djeca se općenito ne kreću dovoljno. Štoviše, novo je istraživanje pokazalo da se trogodišnjaci ili četverogodišnjaci ne igraju dovoljno. To je loše, jer su dnevne fizičke aktivnosti ključne za razvoj predškolaca. Pomozite djetetu da pronađe načine da bude aktivno – bez obzira radi li se o penjanju po stepenicama u zgradi ili igranju u parku.

Isključite TV

TV zna biti glavni oslonac roditelja, ali pretjerano gledanje ima svoju cijenu – sjedenje pred ekranom direktno je vezano s debljanjem. Osim toga, programi za djecu često su pretrpani reklamama za nezdrave prehrambene proizvode. Savršena podloga za pretilost – mediji, reklame i neaktivnost.

Preskakanje obiteljskih obroka

Obitelji koje zajedno objeduju mogu se zajedno boriti protiv pretilosti. Ako imate barem tri zajednička obroka, povećane su šanse da će vaše dijete usvojiti zdrave prehrambene navike.

Obrok ispred ekrana

Gotovo 83 posto djece od 6 mjeseci do 6 godina dnevno gleda televiziju preko dva sata dnevno, što je navika koja vodi do toga da se često i jede ispred ekrana. Kako ih događanja na ekranu ometaju, djeca ne osjećaju sitost i sklona su prejedanju. Zato isključite TV za vrijeme obroka.

Hranjenje u restoranima brze hrane

Djeca dnevno jedu oko 187 kalorija više na dan kada jedu brzu hranu. Dovoljno je jednom tjedno jesti u restoranu brze hrane i dijete će na godinu dobiti preko jedan kilogram. Ako ga već ne možete izbjeći, birajte neku zdraviju opciju na meniju. Možda će trebati vremena da se dijete navikne na promjenu, ali vi ste ti koji odlučujete.

Prepuštate djeci da donose pravila

Kako bismo postigli da za večerom svi budu sretni, često idemo linijom manjeg otpora i svakom članu obitelji služimo drugo jelo ili dajemo sendviče tri dana zaredom kako bismo izbjegli svađanja i natezanja. „Ako dijete odbija jesti, pričekajte. Prije ili kasnije će ogladnjeti i pojesti“, savjetuju stručnjaci. Pobrinite se da pravila ne postavlja dijete – nego vi.

Što još poručiti nakon ovih savjeta? Možda to da moramo shvatiti kako pretila djeca nisu sretna djeca, a ako im ne promijenimo navike i ne pomognemo da smršave i žive zdravim životom, neće biti ni sretni ljudi.

Željka Butorac, prof. logoped

 
Baner
Baner

Božja riječ

11. NEDJELJA KROZ GODINU

Mt 9,36 – 10,8

U ono vrijeme: Kad Isus ugleda mnoštvo, sažali mu se nad njim jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira. Tada reče svojim učenicima: »Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.« Dozva dvanaestoricu svojih učenika i dade im vlast nad nečistim dusima: da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć. A ovo su imena dvanaestorice apostola: prvi Šimun, zvani Petar, i Andrija, brat njegov; i Jakov, sin Zebedejev, i Ivan, brat njegov; Filip i Bartolomej; Toma i Matej carinik; Jakov Alfejev i Tadej; Šimun Kananaj i Juda Iškariotski, koji ga izda. Tu dvanaestoricu posla Isus uputivši ih: »K poganima ne idite i ni u koji samarijski grad ne ulazite! Pođite radije k izgubljenim ovcama doma Izraelova! Putom propovijedajte: ’Približilo se kraljevstvo nebesko!’ Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte!«

 

Raspored misa

NEDJELJOM

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNIM DANOM

7.00 sati

19.00 sati