Naslovnica
Advent 2015

Došašće ili advent dolazi od latinskog liturgijskog izraza "adventus" -  dolazak.

Vrijeme je to kada se vjernički puk priprema kroz četiri tjedna za Isusovo rođenje, radosno iščekivanje Božića. U našoj župi došašće se obilježava sv. misama zornicama kroz sve to vrijeme. Sama pomisao na vrijeme Isusovog rođenja, u srcima kršćana se rađa poseban osjećaj radosti popraćen adventskim pjesmama. One su plod hrvatskog vjerničkog duha, bogate sadržajem, jer prepjevaju proročanstva biblijskih proroka o Kristovom dolasku, a napose ulogu Blažene Djevice Marije nazivajući je najljepšim imenima zbog njezine majčinske uloge u Isusovom dolasku. Ona ukazuje da za Božić Bog dolazi čovjeku, ali da i Bog očekuje čovjekov dolazak.

Naš župnik Ivica Zlodi došašće je započeo prvom misom zornicom. Navijestio je tekst iz Lukinog Evanđelja gdje nas Luka  poziva da budemo budni, da bdijemo i molimo. I ove godine vlč. Josip Kuhtić, rektor zagrebačke katedrale predvodio je mise zornice. Svojim kratkim i sadržajno snažnim  propovjedima poticao je nas vjernike na svakodnevne dolaske  na zornice i na kršćanski život. Lijepo je vidjeti vjernike, dok još nije svanulo  kako radosno kreću i idu na misu. Nošeni snagom Božje Riječi sve obveze i probleme lakše je riješiti.

U jednoj svojoj propovijedi vlč. Kuhtić nam je rekao poučnu rečenicu, koja je vjerujem ostala mnogima u sjećanju: "Na vrijeme organizirajte svoje vrijeme"!

Na zornice dolaze ministranti,  naše sestre franjevke kao i ostali vjernički puk  koji također pridonose svečanom ozračju. Da bi se osjetio duh zajedništva, već duži niz godina članovi Obiteljske zajednice organiziraju druženja subotom i nedjeljom nakon mise zornice u prostorijama ispod crkve. Obitelj koja se prijavi kao domaćin, taj dan pripremi zakusku uz tople napitke. Na taj način vjernici župe se bolje upoznaju, povezuju i grade zajedništvo.

 
Baner
Baner

Božja riječ

17. NEDJELJA KROZ GODINU

Mt 13, 44-52

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu. Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga. Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad mreža bačena u more zahvati svakovrsne ribe. Kad se napuni, izvuku je na obalu, sjednu i skupe dobre u posude, a loše izbace. Tako će biti na svršetku svijeta. Izići će anđeli, odijeliti zle od pravednih i baciti ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi. Jeste li sve ovo razumjeli? « Odgovore mu: »Jesmo.« A on će im: »Stoga svaki pismoznanac upućen u kraljevstvo nebesko sličan je čovjeku domaćinu koji iz svoje riznice iznosi novo i staro.« Kad Isus završi sve ove prispodobe, ode odande.

Raspored misa

NEDJELJOM

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati

19.00 sati

 

RADNIM DANOM

7.00 sati

19.00 sati