Naslovnica
Pastoral nemoćnih, bolesnih i umirućih osoba

Pastoral bolesnih, nemoćnih i umirućih osoba važan je dio pastoralnog poslanja Crkve. Crkva pruža  pastoralno-sakramentalnu duhovnu potporu i pomoć nemoćnima, bolesnima i umirućima, pomažući im u svim trenucima njihovih potreba za različitim oblicima duhovne skrbi.  Svećenici, otvoreni  poticajima Duha Božjega koji ih ispunja svim potrebnim milostima, kako bi mogli u svakom trenutku pozitivno i produktivno djelovati u duhovnoj skrbi potrebnima. Spremni  su ponuditi kršćanske odgovore na goruća pitanja koja se javljaju u trenucima teških bolesti i u agonijama umiranja i smrti. Potiču bolesnike na razmišljanje o izvoru i uzroku patnje i boli, koja nas usmjerava i približava Isusu Kristu. Pružaju  duhovnu okrjepu potrebitima. Posebni su to susreti s Bogom.

Župnik vlč. Ivica Zlodi i vlč. Mirian Šuvak u svome zauzetom pastoralnom djelovanju posebnu pozornost i brigu posvećuju pastoralu nemoćnih, bolesnih i umirućih. Župa je osigurala redovit kontakt sa svakom starijom osobom i bolesnikom koji ne mogu dolaziti u crkvene prostore, te im tako svjedoči kršćansku ljubav i povezanost pružajući djelotvornu pomoć u njihovim potrebama. Svake godine početkom Došašća i Korizme svećenici pozovu  župljane da prijave svoje stare, nemoćne  i bolesne za ispovijed i pričest. Sve prijavljene svećenici pohode u njihovom domu, ispovjede ih, pričeste i po potrebi podijele bolesničko pomazanje. Odgovornost je svakog vjernika da nam naši roditelji, članovi rodbine ili prijatelji ne umiru bez sakramenata. Bolesničko pomazanje ne podjeljuje se samo onima koji umiru ili će umrijeti, već je za svakog koji pati od ozbiljnije bolesti ili odlazi na tešku operaciju ili slično.

Mladi naše župe obilaze i posjećuju osobe palijativne skrbi. Rado to čine te kroz druženje, razgovor, odlazak u dućan po namirnice… velikodušno im iskazuju ljubav. S velikom voljom žele im biti blizu, pri ruci i od pomoći. Želimo da naši bolesni i nemoćni budu u zajedništvu s nama, da se s njima družimo, da ne budu usamljeni nego da se međusobno povezujemo i jedni drugima pomažemo. Kojima je potreban prijevoz ili pratnja, a nemaju je, mogu se javiti na župni telefon u uredovno vrijeme od 16-18 sati.

24. listopada  bolesne župljane i one koji ih njeguju pozvani su na molitvu krunice u 16.30 sati, a potom se slavila sveta misa u 17.00 sati koju je predslavio vlč. Mirian Šuvak, župnik in solidum. Ovom prigodom potrebiti  su imali i priliku pristupiti podjeli sakramenta bolesničkog pomazanja. Nakon sv. mise u dvorani  ispod crkve uslijedilo je mjerenje šećera, krvnog tlaka i zajedničko druženje.

Zahvaljujemo svim vjernicima koji su iskazali svoju raspoloživost da svojim automobilom dovezu bolesnike u crkvu i crkvene prostore, kao i svima koji su pomogli i bili oslonac bolesnicima koji ne mogu sami hodati do crkve i natrag. Zahvaljujemo i svima koji su bili društvo bolesnim osobama i pripomogli oko posluživanja.

 

Zbog zahtjevnosti ovog projekta molimo naše župljane da prema svojim mogućnostima uključe se u ovu važnu djelatnost: prijevozom bolesnika do crkve, pomaganjem onima koji sami ne mogu hodati do crkve i natrag, biti društvo bolesnima i nemoćnima na susretima u crkvenim prostorima te u posluživanju.

Sljedeći susret je 5. prosinca a započet će u 16.30 sati klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. U 17.00 sati slavit ćemo svetu misu, a nakon svete mise uslijedit će druženje u dvorani ispod župne crkve i tombola sv. Nikole.

 
Baner
Baner

Božja riječ

17. NEDJELJA KROZ GODINU

Mt 13, 44-52

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu. Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga. Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad mreža bačena u more zahvati svakovrsne ribe. Kad se napuni, izvuku je na obalu, sjednu i skupe dobre u posude, a loše izbace. Tako će biti na svršetku svijeta. Izići će anđeli, odijeliti zle od pravednih i baciti ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi. Jeste li sve ovo razumjeli? « Odgovore mu: »Jesmo.« A on će im: »Stoga svaki pismoznanac upućen u kraljevstvo nebesko sličan je čovjeku domaćinu koji iz svoje riznice iznosi novo i staro.« Kad Isus završi sve ove prispodobe, ode odande.

Raspored misa

NEDJELJOM

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati

19.00 sati

 

RADNIM DANOM

7.00 sati

19.00 sati