Naslovnica
Dan kruha u OŠ Marina Držića

U ponedjeljak 5. listopada u našoj školi Marina Držića svečano smo proslavili Dan kruha i zahvalnosti Bogu za plodove zemlje.

Za ovaj dan pripremali smo se i u svojim obiteljima i školi. Radosno smo razmišljali i pisali o kruhu, pšenici, zemlji, raznim plodovima voća i povrća. Crtali smo ih različitim tehnikama. U svojim obiteljima smo pripremali raznovrsne krušne proizvode koje smo donijeli u školu. Ponosno smo ih posložili na stol za najljepše trenutke, a to je Božji blagoslov. Sa svojim učiteljicama i vjeroučiteljicama smo pripremili i svečanu priredbu. Kroz pjesmu, recitacije, recitale… smo Bogu zahvaljivali za primljene darove zemlje. U pripremama nam se uvijek velikodušno pridruži i naša ravnateljica gđa. Marica Nemet i ostali djelatnici škole. Svečanost  je posebno uzveličao naš župnik vlč. Ivica Zlodi koji nam je uputio lijepe i poučne riječi. Zajedno smo se pomolili, a potom je župnik Ivica blagoslovio sve nas i krušne proizvode. Bili su to najljepši i najsvečaniji trenutci. Nakon molitve u svojim učionicama smo se družili i blagovali posvećene krušne proizvode.

Ministranti:

Tin Devald, Filip Lijović, Lovro Šitum i Gabrijel Živković

 

 
Baner
Baner

Božja riječ

16. NEDJELJA KROZ GODINU

Mt 13, 24-43

U ono vrijeme: Iznese Isus narodu drugu prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek posije dobro sjeme na svojoj njivi. Dok su njegovi ljudi spavali, dođe njegov neprijatelj, posije posred žita kukolj i ode. Kad usjev uzraste i isklasa, tada se pokaza i kukolj. Sluge pristupe domaćinu pa mu reknu: ‘Gospodaru, nisi li ti dobro sjeme posijao na svojoj njivi? Odakle onda kukolj?’ On im odgovori: ‘Neprijatelj čovjek to učini.’ Nato mu sluge kažu: ‘Hoćeš li, dakle, da odemo pa da ga pokupimo?’ A on reče: ‘Ne! Da ne biste sabirući kukolj iščupali zajedno s njim i pšenicu. Pustite nek oboje raste do žetve. U vrijeme žetve reći ću žeteocima: Pokupite najprije kukolj i svežite ga u snopove da se spali, a žito skupite u moju žitnicu.’« I drugo im prispodobu iznese: »Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek uze gorušičino zrno i posija ga na svojoj njivi. Ono je doduše najmanje od svega sjemenja, ali kad uzraste, veće je od svega povrća. Razvije se u stablo te dolaze ptice nebeske i gnijezde mu se po granama.« I drugu im kaza prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad žena uze kvasac i zamijesi ga u tri mjere brašna dok sve ne uskisne.« Sve je to Isus mnoštvu zborio u prispodobama. I ništa im nije zborio bez prispodoba – da se ispuni što je rečeno po proroku: Otvorit ću u prispodobama usta svoja, iznijet ću što je sakriveno od postanka svijeta. Tada otpusti mnoštvo i uđe u kuću. Pristupe mu učenici govoreći: »Razjasni nam prispodobu o kukolju na njivi.« On odgovori: »Sijač dobroga sjemena jest Sin Čovječji. Njiva je svijet. Dobro sjeme sinovi su Kraljevstva, a kukolj sinovi Zloga. Neprijatelj koji ga posija jest đavao. Žetva je svršetak svijeta, a žeteoci anđeli. Kao što se kukolj sabire i ognjem sažiže, tako će biti na svršetku svijeta. Sin će Čovječji poslati svoje anđele da pokupe iz njegova kraljevstva sve zavodnike i bezakonike i bace ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi. Tada će pravednici zasjati poput sunca u kraljevstvu Oca svojega.« »Tko ima uši, neka čuje!«

 

Raspored misa

NEDJELJOM

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati

19.00 sati

 

RADNIM DANOM

7.00 sati

19.00 sati