Naslovnica
Marijo, ne odbij nam molbe u potrebama našim

Kao i svake godine i ove smo lijepog nedjeljnog  jutra 13. rujna u 7.00 sati radosno krenuli na hodočašće Majci Božjoj u Mariju Bistricu. Autobus nas je čekao pokraj župne crkve Sv. Obitelji. Na samom polasku voditelj hodočašća župnik  vlč. Ivica Zlodi izmolio je blagoslovnu molitvu a potom smo nastavili moliti svetu krunicu koja nam je izvrsno  sredstvo spasenja, najdivnija molitva našoj Nebeskoj Majci i najljepše razmatranje Isusova i Marijina života, a za boljitak naših života. Kako nema napretka u duhovnom životu bez molitve i pokore, Marija nam je darovala krunicu kao najdjelotvorniju molitvu za naše spasenje i obraćenje grješnika. U Fatimi je Majka Božja rekla Luciji kako nema problema koji se ne bi mogao riješiti molitvom svete krunice. Ovogodišnje zavjetno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj odvijalo se pod geslom „Marijo, ne odbij nam molbe u potrebama našim…“. Vjerujući kako nam molitve neće biti odbijene utjecali  smo se molitvom našoj Nebeskoj Majci moleći za naše bližnje, naše obitelji, djecu, mlade, starije i nemoćne, bolesne, za našu župu, za cijelu Crkvu, za naš grad, našu domovinu i za cijeli svijet, pridružujući se u molitvi hodočasnicima grada Zagreba i naše zagrebačke nadbiskupije.

Po dolasku u naše najpoznatije hrvatsko nacionalno svetište Mariju Bistricu, gdje su zapisana mnoga milosna uslišanja kroz povijest svetišta već od 1688. godine sve do danas,  zaputili smo se ubrzo na pobožnost Križnog puta koju su animirali mladi pod vodstvom biskupijskog vikara za grad Zagreb, mons. Mije Gorskog. U 11.00 sati krenula je zavjetna procesija od kapele „Ave Maria“ do crkve na otvorenom prostoru. Procesiju i svetu misu predvodio je kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački. Sveta misa počela je u 11.30 sati. Osvrnuvši se na dnevna liturgijska čitanja, na aktualna zbivanja i potrebe u Crkvi i društvu, kardinal Bozanić  započeo je svoju homiliju riječima: „Dragi hodočasnici, danas smo došli k Majci Božjoj Bistričkoj kao hodočasnici, kao Crkva na putu, došli smo k Mariji koja nam pokazuje Dijete Isusa u svome naručju.. Ovaj hodočasnički dolazak, čin je koji govori da nam je stalo do susreta s Bogom po susretu s ljudima.  Ako kao vjernici i nosimo određene nejasnoće ovamo smo došli reći Isusu: Ti si moj Spasitelj! Isuse, Ti si za mene Spasitelj svijeta i smisao moga života. Taj se odgovor potvrđuje u našim životnim izborima i u konkretnim odlukama koje svjedoče istinu o Isusu Raspetome koji je uskrsnuo…“  Kardinal je istaknuo kako Isusovo osobno pitanje o tome tko je Isus za mene traži i osobni odgovor i kako je važno u slobodi zauzeti stav, što je Isus očekivao od svojih apostola, a što očekuje  i od nas danas. Govoreći o Isusu, koji je morao trpjeti i sebe predati kako bismo mi blagovali dar vječnosti na oltaru ljubavi, kardinal je naglasio „Isus je utjelovljenje poslušnosti svome Ocu. Njegovo je uporište vjernost i ljubav. Na zlo ne odgovara zlom; ne uzmiče i ne traži osvetu. Kao izruganoga i poniženoga, Bog ga ne napušta. Upravo takav Isus živa je Božja riječ, dar milosti i snage. Tako bol postaje plodnim tlom za zaustavljanje nasilja koje izjeda i razara ljudski duh, tako bol liječi ljudske rane.“

Protiv takvoga stava bunio se apostol Petar, buni se i naša ljudska narav i prigovara poput apostola Petra. Ali znamo da je to istina, u Bistričkom svetištu ta se istina obnavlja. „Bol iz ljubavi uvijek je plodonosna“, rekao je kardinal. Uzeti svoj križ znači pripadati Kristu, prihvatiti da ljubav ima preobrazbenu snagu. Može preobraziti grijeh i bol. Isusov križ nas uči nasljedovati Isusa Krista. Isus nas poziva da prihvatimo svoj križ, da ga uzmemo i prigrlimo a sebe se odreknemo.

 

„Marija s Isusom u naručju uvijek nas potiče da naš život bude dar. Osobito bih želio da se tomu raduju naši mladi. Kršćanstvo nije odricanje koje bi tražilo odvajanje od svoga života, odustajanje od ciljeva, nego radosno otvaranje novih prostora za ljubav i dar. Dragi mladi vjernici, u vjeri ima smisla ne samo cvijet koji se otvara, nego i list koji pada; u vjeri ima smisla ne samo ono što se posjeduje, nego i ono što se gubi iz ljubavi prema nekomu, jer je po smrti iz ljubavi Bog progovorio svoju Riječ života“, snažne su i poticajne riječi kardinala Bozanića.

Osvrnuo se i na događanja kojima smo svjedoci posljednjih mjeseci uslijed ratnih razaranja. te na lik blaženog Alojzija Stepinca istaknuvši „blaženi Alojzije, slijedeći Isusov primjer, prihvatio je trpljenje, prihvatio je udarce koji se od njegova života i smrti nisu odmaknuli do današnjega dana, ali je s pouzdanjem u Boga svladao svaku laž i svojom žrtvom postao svjedok istine. Mi, vjernici, osjećamo koliko je snaga i privlačnost njegova križa važna za naše živote, za našu Crkvu.“ Ujedno je ovo i poziv i poticaj svima nama da se u životu uvijek pouzdamo u Boga. Da poput blaženog Stepinca idemo Kristovim putem, sebedarjem preobražavajući zlo u dobro i ljubav. „…Blaženikovo trpljenje tiče se svakoga od nas i treperi u našoj duši i tijelu. To svjedoče i mnogobrojni njegovi štovatelji diljem Europe i svijeta“, rekao je kardinal. Ono je  „vidljivo i u okupljanju naše Crkve oko Blaženikovih relikvija. Vjernici koji ih dodiruju, pružaju ruke, promatraju u šutnji i molitvi, osjećaju blizinu onoga odbačenog i pogaženoga Sluge Gospodnjega koji se proslavlja po vjernosti istini i ne zaboravlja nas u našim potrebama“, zaključio je kardinal Bozanić.

Svoju homiliju, moleći blagoslov za našu Crkvu, hrvatsku domovinu i grad Zagreb, završio je zajedničkom molitvom s prisutnim vjernicima:

Pod obranu se Tvoju utječemo, sveta Bogorodice.

Ne odbij nam molbe u potrebama našim,

Nego nas od svih pogibli oslobodi.

Djevice slavna i blagoslovljena,

Gospođo naša, Posrednice naša, Zagovornice naša!

Sa svojim nas Sinom pomiri,

Svojemu nas Sinu preporuči,

Svojemu nas Sinu izruči.

Amen.

 

 

Sandra Harak

 
Baner
Baner

Božja riječ

17. NEDJELJA KROZ GODINU

Mt 13, 44-52

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu. Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga. Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad mreža bačena u more zahvati svakovrsne ribe. Kad se napuni, izvuku je na obalu, sjednu i skupe dobre u posude, a loše izbace. Tako će biti na svršetku svijeta. Izići će anđeli, odijeliti zle od pravednih i baciti ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi. Jeste li sve ovo razumjeli? « Odgovore mu: »Jesmo.« A on će im: »Stoga svaki pismoznanac upućen u kraljevstvo nebesko sličan je čovjeku domaćinu koji iz svoje riznice iznosi novo i staro.« Kad Isus završi sve ove prispodobe, ode odande.

Raspored misa

NEDJELJOM

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati

19.00 sati

 

RADNIM DANOM

7.00 sati

19.00 sati