Naslovnica
283. Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj

Naša župa Svete Obitelji sudjelovala je i ove godine u 283. zavjetnom hodočašću vjernika grada Zagreba u naše nacionalno svetište Majke Božje Bistričke koje se održavalo od 13. do 15. rujna pod geslom:  „Zdravo, presveta Djevice i Majko Božja Marijo, moćna Zaštitnice naše drage domovine Hrvatske!“ Riječi su to posvetne molitve koju je bl. Kardinal  Alojzije Stepinac izrekao 1940. godine u Mariji Bistrici, stavljajući u teškim danima sve vjernike i domovinu Hrvatsku pod Gospinu zaštitu. Hodočašće je započelo molitvom i blagoslovom našeg župnika vlč. Ivice Zlodija i molitvenim vodstvom s. Mare Matanović.

Put do Svetišta, u rano nedjeljno jutro 14. rujna, na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, bio nam je posut kišom, ali ispunjen molitvom za Marijin zagovor za sve naše drage, obitelji, djecu i mlade, bolesne i nemoćne, župu, grad, Domovinu i Crkvu i sve potrebne u cijelom svijetu. Po dolasku u Svetište darovano nam je lijepo vrijeme te smo se u miru mogli posvetiti molitvenom programu.

U 9 sati započela je zajednička pobožnost Križnog puta na lijepoj Bistričkoj Kalvariji. Od postaje do postaje razmatrali smo Gospodinovu Muku i molili za jakost i utjehu  kako bismo s Gospodinom i Njegovom i našom Majkom Marijom, u daru vjere, nade i ljubavi, mogli iznijeti svatko svoje križeve života, križeve svoje obitelji, križeve svoga naroda... koji nas vode u Nebesko Kraljevstvo.

Zavjetna procesija krenula je u 11 sati od kapele  Ave Maria do crkve na otvorenom prostoru gdje je u 11.30 sati bilo svečano euharistijsko slavlje. Procesiju i euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji na sv. misi s kardinalom Bozanićem bili su pomoćni biskupi Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski te brojnim svećenici.

U Evanđelju na blagdan Uzvišenja Svetog Križa Isus nam obećaje vječni život kao nagradu za našu vjeru:  „Nitko nije uzišao na nebo, osim Sina Čovječjega koji je sišao s neba. Kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji, tako mora biti podignut Sin Čovječji, da svatko tko vjeruje u Njega ima život vječni. Da, Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenog Sina da ne pogine ni jedan koji u nj vjeruje, već da ima život vječni. Jer Bog nije poslao svoga Sina na svijet da sudi svijet, nego da se svijet spasi po njemu.“

A u svojoj propovijedi kardinal Bozanić osvrnuo se na tešku situaciju u našoj domovini te istaknuo:  „...da smo pozvani da svatko prema odgovornosti koju ima učini ono što je moguće kako bi se promijenilo ovo teško stanje (u Domovini). Prilike ne dopuštaju odgađanje jer u pitanju je opće dobro... Potrebni su nam novi ljudi, naše društvo treba više povjerenja dati mladima, osposobljenim članovima društvene zajednice. Stoga nas raduju inicijative hrvatskih građana, posebno vjernika laika jer ne žele ostati indiferentni za potrebe našega društva... Ne gubimo pouzdanje i neprestano se vraćajmo Gospodinu, a ako se nešto učini pogrešno, važno je to prepoznati, priznati i krenuti drugim, ispravnim putem...“

Po završetku svečanog misnog slavlja svatko se posvetio osobnim duhovnim željama.

Zajednički oproštaj svih hodočasnika bio je u bazilici u 15 sati. U svojoj prigodnoj riječi kardinal Bozanić ohrabrio nas je i potaknuo da se uvijek utječemo Blaženoj Djevici Mariji. Tada se ničega ne trebamo bojati jer se Neprijatelj duša boji Marije. Dva obilježja koja se najviše odnose na Neprijatelja, rekao je kardinal Bozanić, oholost su i zavist. A Marija u sebi nosi sve suprotno, Ona je ponizna službenica Božja i Ona je Pomoćnica kršćana, uvijek tu za nas. Zato se Neprijatelj boji Marije i zato smo u Njezinom okrilju sigurni, završio je kardinal naše zavjetno hodočašće utješnim riječima.

 

U zahvalnoj molitvi za darovane milosti vratili smo se svojim domovima, potaknuti na razmišljanje što nam je činiti kako bismo i sami doprinijeli dobru našeg grada i naše domovine.

Molimo Mariju stihovima pjesnika Jeronima Kornera, zapisanim na ulazu u Svetište:

 

„Duša duše Hrvatske, Isusova Mati, Zvijezdo našeg stradanja, ne prestani (nam) sjati.“

 

 

Sandra Harak, prof.

 
Baner
Baner

Božja riječ

16. NEDJELJA KROZ GODINU

Mt 13, 24-43

U ono vrijeme: Iznese Isus narodu drugu prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek posije dobro sjeme na svojoj njivi. Dok su njegovi ljudi spavali, dođe njegov neprijatelj, posije posred žita kukolj i ode. Kad usjev uzraste i isklasa, tada se pokaza i kukolj. Sluge pristupe domaćinu pa mu reknu: ‘Gospodaru, nisi li ti dobro sjeme posijao na svojoj njivi? Odakle onda kukolj?’ On im odgovori: ‘Neprijatelj čovjek to učini.’ Nato mu sluge kažu: ‘Hoćeš li, dakle, da odemo pa da ga pokupimo?’ A on reče: ‘Ne! Da ne biste sabirući kukolj iščupali zajedno s njim i pšenicu. Pustite nek oboje raste do žetve. U vrijeme žetve reći ću žeteocima: Pokupite najprije kukolj i svežite ga u snopove da se spali, a žito skupite u moju žitnicu.’« I drugo im prispodobu iznese: »Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek uze gorušičino zrno i posija ga na svojoj njivi. Ono je doduše najmanje od svega sjemenja, ali kad uzraste, veće je od svega povrća. Razvije se u stablo te dolaze ptice nebeske i gnijezde mu se po granama.« I drugu im kaza prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad žena uze kvasac i zamijesi ga u tri mjere brašna dok sve ne uskisne.« Sve je to Isus mnoštvu zborio u prispodobama. I ništa im nije zborio bez prispodoba – da se ispuni što je rečeno po proroku: Otvorit ću u prispodobama usta svoja, iznijet ću što je sakriveno od postanka svijeta. Tada otpusti mnoštvo i uđe u kuću. Pristupe mu učenici govoreći: »Razjasni nam prispodobu o kukolju na njivi.« On odgovori: »Sijač dobroga sjemena jest Sin Čovječji. Njiva je svijet. Dobro sjeme sinovi su Kraljevstva, a kukolj sinovi Zloga. Neprijatelj koji ga posija jest đavao. Žetva je svršetak svijeta, a žeteoci anđeli. Kao što se kukolj sabire i ognjem sažiže, tako će biti na svršetku svijeta. Sin će Čovječji poslati svoje anđele da pokupe iz njegova kraljevstva sve zavodnike i bezakonike i bace ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi. Tada će pravednici zasjati poput sunca u kraljevstvu Oca svojega.« »Tko ima uši, neka čuje!«

 

Raspored misa

NEDJELJOM

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati

19.00 sati

 

RADNIM DANOM

7.00 sati

19.00 sati