Duhovna obnova srednjoškolaca

U subotu 24. svibnja  ove godine naš župnik vlč. Ivica Zlodi za nas srednjoškolce organizirao je jednodnevnu duhovnu obnovu. Pozivu smo se rado odazvali i te subote nastojali obnoviti se iznutra kako bi učili biti i bili što kompletnije osobe. Zapravo živjeti dar vjere uvijek. To se postiže vježbanjem, u zajedništvu i s Božjom pomoći.

Kada smo na vjeronaučnim susretima sa našom vjeroučiteljicom razgovarali o ovakvim susretima u župi, moji školski kolege, prijatelji i ja takve susrete odmah prihvaćamo. Prihvaćamo jer znamo da ovdje utrošeno vrijeme čini nas boljima i otvara nam naša obzorja.

Ove prekrasne  subote našu duhovnu obnovu vodio je vjeroučitelj Jozo Kožulović, a tema je bila: Ljubav nikada ne prestaje (1 Kor 13, 8). Nama srednjoškolcima, pridružili su se i na duhovnoj obnovi bili i naši postkrizmanici.  Bili su veoma zainteresirani za temu. Vjeroučitelj Jozo je na vrlo pristupačan i razumljiv način nama pojasnio i približio značenje kršćanskog shvaćanja ljubavi. Radosno i pozorno smo ga slušali te sudjelovali u zajedničkom sagledavanju i ispravnom shvaćanju i razumijevanju ljubavi. Vjeroučitelj  nas je u tome vodio postavljajući nam pitanja na koja nije baš lako dati odgovor, ali gledajući i oslanjajući se na Isusovu ljubav to onda biva lakše sagledati, razumijeti i tako onda živjeti. Ozračje rada bilo je uistinu pozitivno za nas mlade. Dok smo promišljali i zajedno radili, prateći ppt prezentacije  slikovne opise,što je zapravo ljubav,  a što je suprotno od toga, antiljubav ili egoizam, rado smo se i počastili dobrim sokom, grickalicama, slasticama… za koje se naš župnik Ivica nikada ne zaboravi pobrinuti. I na ovoj brizi smo mu mi mladi jako zahvalni!

Našu duhovnu obnovu završili smo svetom misom u našoj crkvi, a vodio ju je župnik vlč. Ivica. Obratio nam se iskrenim i vrlo jasnim riječima. Istaknuo kako je važno da smo zajedno, da smo povezani u dobru, da smo povezani s Bogom. Pozvao nas je da se Bogu iskreno obraćamo u svojim potrebama, u školskim obvezama, dužnostima, brigama… Također nas je potaknuo da budemo marljivi, da radimo, da se zauzimamo za prave vrijednosti. Zajedno smo molili i uistinu nam je bilo jako lijepo zajedno biti.

Nakon svete mise druženje smo nastavili u župnom dvorištu i stalno odgađali odlazak kući jer  nam je uistinu bilo lijepo. Ova sunčana subota, povjetarcem  praćena kroz cijeli dan, a vedrinom neba uljepšavana i prožimana, u svima nama prisutnima osvajala je duže biti zajedno i u dvorani župne kuće, i u našoj crkvi i u prekrasnom župnom dvorištu te razgovarati za zajedničkim stolom u dvorištu i planirati opet duhovnu obnovu.

Zahvalni smo  našem župniku vlč. Ivici za svu brigu i organizaciju duhovne obnove za nas srednjoškolce,  vjeroučitelju Jozi za trud i založenost za nas u ovom danu, s.Mari za pažnju i ljubav prema nama.

Karla Mikulić Jelić, 2. r. XI. gimnazija

 
Baner
Baner

Božja riječ

NEDJELJA MUKE GOSPODNJE - CVJETNICA

Mt 26, 14 – 27, 66 (kraća verzija)

Od šeste ure nasta tama po svoj zemlji – do ure devete. O devetoj uri povika Isus iza glasa: »Eli, Eli, lema sabahtani?« To će reći: Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio? A neki od nazočnih, čuvši to, govorahu: »Ovaj zove Iliju.« I odmah pritrča jedan od njih, uze spužvu, natopi je octom, natakne je na trsku i pruži mu piti. A ostali rekoše: »Pusti da vidimo hoće li doći Ilija da ga spasi.« A Isus opet povika iza glasa i ispusti duh.

I gle, zavjesa se hramska razdrije odozgor dodolje, nadvoje; zemlja se potrese, pećine se raspukoše, grobovi otvoriše i tjelesa mnogih svetih preminulih uskrsnuše te iziđoše iz grobova nakon njegova uskrsnuća, uđoše u sveti grad i pokazaše se mnogima. A satnik i oni koji su s njime čuvali Isusa, vidjevši potres i što se zbiva, silno se prestrašiše i rekoše: »Uistinu, Sin Božji bijaše ovaj.«

Raspored misa

Svete mise ne služe se s narodom do daljnjega.