Naslovnica Srednjoškolci Novo znanje - primjenjivo u svakodnevnom životu Novo znanje - primjenjivo u svakodnevnom životu
Novo znanje - primjenjivo u svakodnevnom životu

Dana 16. sijećnja 2014.  godine okupili smo se na srednjoškolskom vjeronauku, susretu  u dvorani ispod naše župne Crkve Sv. Obitelji.

Pod vodstvom  naše vjeroučiteljice, raspravljali smo o mnogim pitanjima predvođeni odabranim događajem iz Svetog pisma. Ovaj put smo odabrali događaj iz Markova evanđelja.  Govorili smo o situaciji u kojoj je Isus dok je bio sa svojim učenicima na lađi smirio olujno more, umirio svoje učenike koji su pomislili da će ih zadesiti nevolje te ih je u isto vrijeme zapanjio svojom božanskom snagom. Smatram kako je posebno ovaj događaj vrlo bitan za nas mlade. U našim mladim životima često se događa da se suočavamo s olujnim morem koje nikako ne možemo obuzdati.  Zbog toga je jednostavno neophodno da shvatimo ovaj događaj, da znamo u svakom trenu da Isus spava na našoj lađi te da jedino što moramo učiniti je probuditi ga i On će odmah smiriti naše olujno more i donijeti mir.

Svaki naš susret, pa tako i ovaj, osobno doživljavam kao jedno opuštanje. Nakon radnog dana gdje smo često zatrpani podacima koje još ne možemo konkretno primijeniti u svojim životima, vjeronaučni susret donosi baš suprotnu stvar. Poslije svakog susreta postajemo bogati za novo znanje, ali ne za znanje koje se sastoji od mnogo podataka,  nego za znanje koje je itekako primjenjivo u našem svakodnevnom životu, u našim susretima sa svakim od naše braće. Upravo u tome je ljepota vjeronaučnih susreta.

Joško Bilandžić, 2. r., II. gimnazija

 

 
Baner
Baner

Božja riječ

NEDJELJA MUKE GOSPODNJE - CVJETNICA

Mt 26, 14 – 27, 66 (kraća verzija)

Od šeste ure nasta tama po svoj zemlji – do ure devete. O devetoj uri povika Isus iza glasa: »Eli, Eli, lema sabahtani?« To će reći: Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio? A neki od nazočnih, čuvši to, govorahu: »Ovaj zove Iliju.« I odmah pritrča jedan od njih, uze spužvu, natopi je octom, natakne je na trsku i pruži mu piti. A ostali rekoše: »Pusti da vidimo hoće li doći Ilija da ga spasi.« A Isus opet povika iza glasa i ispusti duh.

I gle, zavjesa se hramska razdrije odozgor dodolje, nadvoje; zemlja se potrese, pećine se raspukoše, grobovi otvoriše i tjelesa mnogih svetih preminulih uskrsnuše te iziđoše iz grobova nakon njegova uskrsnuća, uđoše u sveti grad i pokazaše se mnogima. A satnik i oni koji su s njime čuvali Isusa, vidjevši potres i što se zbiva, silno se prestrašiše i rekoše: »Uistinu, Sin Božji bijaše ovaj.«

Raspored misa

Svete mise ne služe se s narodom do daljnjega.