Sa otvorenim ušima i očima…

Prohladne subote,  14. prosinca  2013. u župi Svete Obitelji za nas mlade bio je radostan, neobičan i prekrasan dan.

Moji kolege, kolegice, moji prijatelji i ja odlučili smo kvalitetno iskoristiti subotu uz veliku pomoć našeg župnika vlč. Ivice Zlodia i naših vjeroučitelja. Povod tomu je vrijeme Došašća u kojem se pripravljamo i spremamo  proslaviti  blagdan Isusovog rođenja. U jutarnjim satima okupili smo se pred našom crkvom gdje smo se podružili uz razgovor i šalu. Potom smo se zaputili u našu toplu dvoranu ispod crkve u koju smo se i prije na vjeronaučne susrete uvijek rado dolazili, okupljali se i zajedno radili i obrađivali mladenačke  teme. Našu duhovnu obnovu započeli smo molitvom. Posebni su to trenutci. Tada svoje srce otvaramo Bogu a Bog ga gleda i sluša nas. Ta je za nas jako važno i bitno.

Naš vjeroučitelj Jozo Kožulović prezentacijom i tekstovima iz Biblije razjasnio nam je mnoge naše nejasnoće, pitanja i dileme. Tumačio razne metafore i prenesena značenja iz teksta o Adamu i Evi. Bilo nam je jako interesantno,  zanimljivo i poticajno slušati takav govor u koji smo bili uključeni i mi sa svojim pogledima, iskustvima... Nejasnoće i pitanja odmah smo odrazgovarali i odklanjali.

 

Sada kad razmišljam o proteklom danu čini mi se da sve ima svoj razlog i da sve ima smisla. Lijepo je to spoznati, uvidjeti i osjećati. Lijepo je iskusiti vlastiti rast i napredak u  vjeri. Lijepo je doživjeti pozitivnu promjenu u vlastitoj nutrini. Naša draga sestra Mara uvijek nas uputi na dobro.

Marljivo smo radili i sa otvorenim ušima i očima upijali nove stvari, nove spozaje. Osjećala sam se ispunjenom nekim dobrim i pozitivnim vibracijama jer smo svi bili tako iskreni i smireni. Naš župnik Ivica nagradio nas je i počastio predivnim kolačima, grickalica, slasticama, sokovima, dobrim čajem…

Nakon zajedničkog rada,  promišljanja o pravim životnim vrijednostima, o smislu, o savjesti, bili smo obogaćeni  u svojim dušama. I baš je lijepo zajedno se družiti a da bude dobro i na izgradnju svima nama.

Potom smo se zaputili u našu crkvu i slavili zajedničku svetu misu koju je predvodio vlč. Ivica. Na početku svete mise vlč. Ivica izrazio je radost što smo zajedno, što se želimo družiti s Bogom i rasti u vjeri u Isusa Krista. Pozvao nas da nastavimo napredovati na putu vjere, u prijateljstvu s Isusom i jedni s drugima. Iskrenim riječima obratio nam se i vjeroučitelj te nam približio blago vjere koje nam  je darovano a s kojim mi trebamo surađivati. Pozvao nas da živimo u zajedništvu Crkve, u vjeri, nadi i ljubavi.

Nakon svete mise nastavili smo svoje druženje u našoj dvorani i razgovarali o narednim našim susretima u Novoj godini, o sljedećoj duhovnoj obnovi, našim poteškoćama s kojima se susrećemo kao i onim lijepim stvarima koje doživimo.

Ni spavanje do 12 sati, ni nikakve video-igrice, niti ništa tomu slično ne može zamijeniti mladenačka okupljanja i druženje u župi. Ovdje smo na pravom mjestu.

 

Mi smo mlade nade i mlade duše koje žele dokazati da nije sve crno. Ako vjeruješ, ostvarit će se, ostvarit ćeš se ti. Vjera nas nosi, učvršćuje  i čini boljim ljudima.

Zahvalna sam Bogu na ovoj prekrasnoj suboti, župniku vlč. Ivici na lijepoj i bogatoj organizaciji naše duhovne obnove, vjeroučitelju Jozi Kožulović što nam je na pristupačan način približio razumijevanje i prihvaćanje pravih vrijednosti u životu, s.Mari na brižnosti za nas mlade. Radujemo se idućoj duhovnoj obnovi za nas mlade!

 

 

Karla Mikulić Jelić, 1.a XI. gimnazija

 
Baner
Baner

Božja riječ

NEDJELJA MUKE GOSPODNJE - CVJETNICA

Mt 26, 14 – 27, 66 (kraća verzija)

Od šeste ure nasta tama po svoj zemlji – do ure devete. O devetoj uri povika Isus iza glasa: »Eli, Eli, lema sabahtani?« To će reći: Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio? A neki od nazočnih, čuvši to, govorahu: »Ovaj zove Iliju.« I odmah pritrča jedan od njih, uze spužvu, natopi je octom, natakne je na trsku i pruži mu piti. A ostali rekoše: »Pusti da vidimo hoće li doći Ilija da ga spasi.« A Isus opet povika iza glasa i ispusti duh.

I gle, zavjesa se hramska razdrije odozgor dodolje, nadvoje; zemlja se potrese, pećine se raspukoše, grobovi otvoriše i tjelesa mnogih svetih preminulih uskrsnuše te iziđoše iz grobova nakon njegova uskrsnuća, uđoše u sveti grad i pokazaše se mnogima. A satnik i oni koji su s njime čuvali Isusa, vidjevši potres i što se zbiva, silno se prestrašiše i rekoše: »Uistinu, Sin Božji bijaše ovaj.«

Raspored misa

Svete mise ne služe se s narodom do daljnjega.