Naslovnica Srednjoškolci Izabrati Boga i s Bogom graditi život Izabrati Boga i s Bogom graditi život
Izabrati Boga i s Bogom graditi život

Živimo u razdoblju u kojem cijelo društvo proživljava duboku krizu na svim aspektima života, a isto se događa i s mladima. Mnogi mladi danas su poprilično izgubljeni. Kroče krivim putem, a uvjereni su da je to pravi put. Konzumiraju prevelike količine alkohola, puše, neodgovorno se spolno ponašaju… Mnogi od njih također stavljaju Boga i Crkvu na same margine svoga života misleći kako je to u potpunosti nevažno.

Mladi uvijek pa tako i danas pate za tim da se dokažu u društvu, da ih društvo prihvati. Boje se pokazati svoje prave osobine misleći da neće biti prihvaćeni pa tako uzimaju loše stvari iz okoline, samo kako ne bi bili odbijeni od te iste okoline. Na Boga gledaju kao na nešto sporedno u svome životu. Na sve strane se čuju teške psovke… Previše je loših primjera. Izvor toga nalazi se na nekoliko strana. Jedan od razloga je sigurno primjer odraslih. Odrasli često daju apsolutno krive primjere mladima. Potrebno je razmišljati da su mladi oni na kojima ostaje budućnost svijeta, budućnost Republike Hrvatske. Na mlade gledaju kao na bezobrazne, neodgojene osobe, a mislim da bi se trebali zapitati da nisu možda oni dijelom krivi za takvu situaciju. Naravno, to nije nikakav izgovor za ponašanje mladih. Mladi gube moralne oslonce, ne razmišljaju o svojoj budućnosti, ne misle o drugima oko sebe kojima je možda 100 kuna koje su oni dobili za izlazak s prijateljima puno potrebnije nego njima… Često se vole postavljati iznad svojih vršnjaka, misle da su superiorniji.

Mislim da je u odgoju velikog dijela mladih nešto zakazalo, a onda je tu jedino Bog koji takve osobe može uputiti na pravi put. Jedino milošću Božjom oni se mogu vratiti, neki od njih preduboko upadnu da bi ih čovjek mogao izvući. Danas je postalo također žalosno kada netko kaže da ide u crkvu, sve što dobije je izrugivanje. Neki mladi i pod tim pritiskom padnu pa prestanu ići u nju.

Mladima treba čvrsti oslonac u životu da se ne bi izgubili u ovom svijetu, a to im jedino Bog može pružiti. Također ima situacija u kojima se mladi udaljavaju od Crkve institucije, ali to ne znači nužno da se takvi odvajaju i od Boga. Naravno, nije sve tako crno, uvijek ima dobrih mladih ljudi, s jasnim ciljevima u životu, s jasnim i izgrađenim kvalitetama, samo strašno je što su takvi vrlo vjerojatno u manjini. Postoji jedna Kristova misao koja savršeno opisuje ovu situaciju u kojoj se nalazimo, pogotovo mi mladi: "Jer široka su vrata i prostran put koji vodi u propast i mnogo ih je koji njime idu. O kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u Život i malo ih je koji ga nalaze!"

Koji je zaključak svega? Mladi su samo produkt "ludog" društva u kojem živimo. Svi se moramo promijeniti iz temelja, srušiti i graditi iz početka, zato što kuća koju smo izgradili na našem svijetu, na lošim je temeljima izgrađena. Mlade se posebno mora poticati da izaberu Boga i tijesan put koji vodi u život jer oni su ti na kojima svijet ostaje!

Joško Bilandžić, 1. r. II. gimnazija

 
Baner
Baner

Božja riječ

NEDJELJA MUKE GOSPODNJE - CVJETNICA

Mt 26, 14 – 27, 66 (kraća verzija)

Od šeste ure nasta tama po svoj zemlji – do ure devete. O devetoj uri povika Isus iza glasa: »Eli, Eli, lema sabahtani?« To će reći: Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio? A neki od nazočnih, čuvši to, govorahu: »Ovaj zove Iliju.« I odmah pritrča jedan od njih, uze spužvu, natopi je octom, natakne je na trsku i pruži mu piti. A ostali rekoše: »Pusti da vidimo hoće li doći Ilija da ga spasi.« A Isus opet povika iza glasa i ispusti duh.

I gle, zavjesa se hramska razdrije odozgor dodolje, nadvoje; zemlja se potrese, pećine se raspukoše, grobovi otvoriše i tjelesa mnogih svetih preminulih uskrsnuše te iziđoše iz grobova nakon njegova uskrsnuća, uđoše u sveti grad i pokazaše se mnogima. A satnik i oni koji su s njime čuvali Isusa, vidjevši potres i što se zbiva, silno se prestrašiše i rekoše: »Uistinu, Sin Božji bijaše ovaj.«

Raspored misa

Svete mise ne služe se s narodom do daljnjega.